Landscape Architecture Studio
Shkhoret Quarry landscape rehabilitation
Ecological infrastructures

Client: Quarry Rehabilitation Fund in partnership with Arava Drainage Authority.
Landscape Architecture: Yael Bar-Maor Landscape Architecture Studio 
Landscape Architect: Yael Bar-Maor, Uria Goldshtein, Gil Harabagiu Cohen, Michal Mer, Orly Grinker
Drainage Engineers: Lavi Natif Engineering and Consultants
Year: completion 2021

A rehabilitation project of a deserted quarry in the southern part of the Arava valley, near Eilat, that covers an area of over 50 Acres. The site contains acacia trees, located at the top of soil polls, dozens of meters high each. The operators of the quarry were required to protect the trees, but nor the surrounding soil, which has been excavated. Consequently the trees were left to dry. Due to the desert climate conditions, the trees remained standing as sculptures indicating to the visitors of the site of the original topography of the quarry that has been altered. 

Our design included the creation of two reservoirs, intended to restrain water floods and to prevent the inundation of Arava road. The site is open to visitors who can enjoy two observation points: one the to Eilat Mountain in the west, the other to the mountains of Edom, in the east. 



Photo by Doron Nissim
Photo by Doron Nissim
Contact
Yael Bar-Maor
Landscape Architecture Studio

Main Office
42 Ha'Asif st.
Binyamina

Tel Aviv Branch
17 Ibn Gabirol st.
Tel-Aviv

Mailing Address
438 P.O.Box, Binyamina,
Israel, 3055240

Studio
+972-4-8440832
Phone
+972-54-5588894